Over ons

Wie zijn wij?

Het Herbelevingstheater haalt herinneringen naar boven, door met behulp van theaterspel en live-muziek, de zintuigen te prikkelen. Ouderen met dementie gaan tijdens de voorstelling terug in het eigen verleden. Het zien van oude filmpjes, het horen van muziek, het zingen van liedjes maar vooral het beleven van totaaltheater geven bewoners een kortstondig gevoel van diepgang, plezier, ontspanning en afleiding van de dagelijkse sleur.

Herbelevingstheater-15

Dick Hermsen

Dick Hermsen (Voorschoten – 1958) is musicus en musicoloog. Hij studeerde schoolmuziek en gitaar aan het Conservatorium van Utrecht. Aansluitend voltooide hij aan de Universiteit van Amsterdam een studie Muziekwetenschappen. Hij werkte als muziekjournalist bij het Leidsch Dagblad en hij schreef programmatoelichtingen voor het Residentie Orkest in Den Haag.

Als (mede-) auteur en eindredacteur publiceerde hij twee boeken over muziek. Daarnaast was hij bijna 20 jaar verbonden als presentator bij het North Sea Jazz Festival, maakte hij radioprogramma’s voor Concertzender Nederland en doceerde hij Klassieke Muziekgeschiedenis en Wereldmuziek aan het Conservatorium van Groningen. Hij werkte 20 jaar als directeur van meerdere muziekscholen en kunstencentra in onder andere Leiden, Valkenswaard en Helmond. Tegenwoordig verzorgt hij lezingen in binnen- en buitenland, begeleidt hij internationale muziekreizen en is hij actief als uitvoerend musicus en gitaardocent.

Samen met Brenda Appel verzorgt hij onder de titel ‘Herbelevingstheater’ professionele muziektheatervoorstellingen voor ouderen met dementie.

Brenda Appel

Brenda Appel (Lutjewinkel – 1966) is
Zij rondde haar opleiding tot activiteitenbegeleidster af in Leeuwarden. Aansluitend voltooide in zij 1991 haar studie als dramadocent en dramatherapeut aan de Hogeschool Utrecht.

Zij werkte als dramadocent/dramatherapeut van 1991 tot 2000 bij ‘Jeugddorp Bethanië’ in Horn.
Vanaf 2000 tot heden werkt zij als dramadocent/dramatherapeut op SBO ‘De Toermalijn’. Binnen het speciaal onderwijs geeft zij individuele therapie en groepstherapie. Ook ontwerpt zij dramalessen op maat, gericht op het pedagogisch groepsplan. Als Intern Cultuur Coördinator geeft zij het cultuuronderwijs op deze school vorm.

Tot 2006 runde ze een poppentheater Tierlantijn. Hieraan was zij verbonden als eigenaar, schrijfster en speler.
In 2006 sloot zij zich aan bij het Makerscollectief van Kunstkwartier in Helmond. Hierbij heeft ze als maker en speler aan verschillende kindertheaterproducties gewerkt.
Als dramadocent en buddy begeleidde zij verstandelijk gehandicapten bij het maken en uitvoeren van theaterproducties.
Van 2013 tot heden, maakt schrijft en speelt zij verschillende kindertheaterproducties bij theatergroep MoesMengelmoes.

Samen met Dick Hermsen verzorgt zij onder de titel ‘Herbelevingstheater’ professionele muziektheatervoorstellingen voor ouderen met dementie.